jkp_info1

28.04.2017. године Саопштење руководства ЈП „Комунално Брчко“ поводом прекида у водоснабдијевању

Штампа Ел. пошта

cijev1Поштовани суграђани - корисници градске водоводне мреже,

Руководство ЈП „Комунално Брчко“ изражава жаљење због прекида у водоснабијевању на подручју града изазваног хаваријом на главном транспортном цјевоводу преко којег се водом снабдијева највећи дио централног, источних и јужних дијелова града, односно комплетно подручје источно од ријеке Брке.

Разумијемо незадовољство грађана и свјесни смо чињенице да је без воде јако тешко, па скоро немогуће обављати основне животне функције, а ни нама као предузећу, чији смо и сами корисници услуга, није у интересу да има прекида у водоснабдијевању.

Иако смо изградњом магистралног потисног цјевовода од Фабрике воде до водоторња Вранкићка ријешили један од највећих проблема континуираног снабдијевања грађана водом, сви морамо бити свјесни да у градском подручју има дијелова мреже који су изграђени прије више од 30 година, те да су материјали од којих су цјевоводи грађени већ одавно ушли у фазу дотрајалости, те овакве ситуације, нажалост, не треба да буду изненађење и нико не може да гарантује да нових прекида, након санације овог квара, више неће бити.

Са друге стране, оснивањем Јавног предузећа „Комунално Брчко“ д.о.о. Брчко дистрикт БиХ, Влада и Скупштина Брчко дистрикта БиХ су јавном предузећу предали градску водоводну мрежу на управљање и одржавање, док је Дистрикт и даље власник инфраструктуре и одговоран за инвестиционо и капитално улагање, изградњу, доградњу и реконструкцију. Улагања у протеклим годинама је било, али смо и ми и град свјесни чињенице да то ипак није довољно, те се разговара о наредним корацима и могућностима које би допринијеле побољшању стања примарне и секундарне градске водоводне мреже.

Такође, градске институције одлучују и о цијени воде, која се није мијењала у Брчком од 2001. године. ЈП „Комунално Брчко“ послује од 1.1.2008. године и од када управља градском водоводном мрежом и испоручује купцима воду и рачуне за утрошену количину воде, није дошло до повећања цијена воде нити предузеће о томе може донијети самосталну одлуку. Оцјене и коментари који се чују у јавности да је цијена воде у Брчком највиша у БиХ су изречене у сврху провокације и изазивања додатног незадовољства код грађана. Метар кубни воде (са канализацијом) кошта 1,25 КМ/м³ са ПДВ за купце из категорије домаћинства, а за уговорне потрошаче 2,5 КМ/м³ са ПДВ. У цијени није садржана ни компонента за мјерно мјесто, ни за одржавање система и друге, које би требало да буду њен саставни дио, те санација хаварије која је у току реализује се искључиво о трошку Јавног предузећа “Комунално Брчко”.  

С поштовањем,

                                                                                  ЈП “Комунално Брчко” д.о.о. Брчко дистрикт БиХ 

 

  iso 9001

iqnet gis_jpkomunalno brcko_smart_city_banner

 

facebook-

 

КОНТАКТ::

                                 Copyright © 2012 JP Komunalno Brčko - ЈП Комунално Брчко                                       

::МАПА САЈТА